Organizacije lica sa ivaliditetom pozvale sredstva informisanja na Konferenciju povodom obilježavanja 3. decembra -  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Organizacije lica sa ivaliditetom  organizuju konferenciju na temu: ”Lica sa invaliditetom u Crnoj Gori – stanje i izazovi”. Konferencija će se povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, održati 3. decembra 2015.godine, sa početkom u 10.00h, u “staroj zgradi Vlade”, na prizemlju u plenarnoj Sali, ulica Jovana Tomaševića broj 2, Podgorica. Na Konferenciji će uvodnu rječ imati ministarka rada i socijalnog staranja, gospođa Zorica Kovačević, koja je istovremeno i pedsjednica Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom.

Shodno našem pozivu, Konferenciji su potvrdili prisustvo: predstavnica Delegacije EU u Podgorici, šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, predstavnik UNDP-a, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predsjednici pojedinih odbora iz Skupštine Crne Gore, kao i drugi gosti.

Ujedinjene Nacije su na Generalnoj Skupštini 14. oktobra 1992. godine, proglasile 3. decembar Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Širom svijeta, pogotovo u zemljama članicama Ujedinjenih nacija, obilježava se ovaj dan različitim aktivnostima i manifestacijama. Sa porastom svjetske populacije, prema podacima svjetske zdravstvene organizacije, broj ljudi s invaliditetom stalno se povećava. U Crnoj Gori živi preko 60.000 lica sa odeđenim oblikom invaliditeta što čini oko 11%  ukupnog stanovništva.

Obilježavanje 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ima za cilj promovisanje razumjevanja pitanja invaliditeta, prava osoba s invaliditetom i dobrobiti koje društvo može imati od uključivanja ove populacije u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života zajednice. Ovaj dan pruža mogućnost da se iniciraju i intenziviraju aktivnosti, kako bi se postiglo puno učešće osoba s invaliditetom i jednak tretman njihovih prava u društvu.

Organizacije osoba s invaliditetom u Crnoj Gori su povodom 3. decembra, pored organizovanja Konferencije, zatražile  i prijem delegacije kod Predsjednika Vlade i kod Predsjednika Skupštine Crne Gore.

Namjera nam je da u jednoj tematskoj usmenoj raspravi, zajednički sagledamo nekoliko najaktuelnijih problema lica s invaliditetom i po mogućnosti, utvrdimo prijedlog mjera za unaprijeđenje položaja pomenute populacije.

Očekujemo prisustvo predstavnika više medijskih kuća.

Potvrda učešća medija je moguća na e-mail:

                                   

Organizatori Konferencije su:                                                          

Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

Savez organizacija gluvih i nagluvih Crne Gore

Savez civilnih invalida rata Crne Gore

Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju ''Naša inicijativa''

 

PROGRAM KONFERENCIJE

TEMA:“LICA SA INVALIDITETOM U CRNOJ GORI – STANJE  I  IZAZOVI”

STARA ZGRADA VLADE

ul. Jovana Tomaševića 2, Podgorica

03.12.2015. godine sa početkom u 10:00h

09.45-10.00h - Dolazak učesnika

10.00.-10.05h - Otvaranje Konferencije  - moderator

10.05.-10.15h - Uvodna riječ: ministarka rada i socijalnog staranja, istovremeno i predsjednica Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom gospođa, Zorica Kovačević

10.15 – 10.35h - Diskusije predstavnika organizacija lica sa invaliditetom     

-         Predstavnik Saveza gluvih i nagluvih Crne Gore

-         Predstavnik Saveza civilnih invalida rata Crne Gore

-         Predstavnik Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore

-         Predstavnik Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ Podgorica

10.35- 11.20h - Diskusija

11.20-11.30h - Sumiranje diskusije, zaključci i zatvaranje konferencije

11:30h - Posluženje

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže