Dana 11.06.2021. godine, Milisav – Mimo Korać, izvršni direktor NVO Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju ,,Naša inicijativa'' Podgorica, istovremeno i predsjednik lokalnog NVO ,,Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju – Podgorica'' , prisustvovao je i uzeo učešće u radu na konstitutivnoj sjednici Savjeta za prava djeteta. Imenovani je jedan od dva predstavnika NVO sektora koji je izabran na predlog više nevladinih organizacija za člana naprijed pomenutog Savjeta.

Korać Milisav je u svom izlaganju ukazao na značaj zaštite i unaprjeđenja prava djeteta u oblastima socijalne i dječje zaštite, zdravstvene zaštite, vaspitanja, obrazovanja i drugim oblastima od značaja za zaštitu prava i interesa djeteta, posebno u periodu njihovog ranog razvoja. Po ocjeni Koraća, i sadašnji presonalni sastav Savjeta i njegovo formiranje kao Vladinog tijela, uz predsjedavanje od strane potpredsjednika Vlade, čini ovo tijelo veoma respektabilnim i sa značajnim preduslovima za unapređenje statusa najmlađe populacije u našem društvu. Naš predstavnik je takođe pohvalio aktivnosti Vlade, prvenstveno Ministarstva finansija i socijalnog staranja zbog odluke da se uvede dječji dodatak za djecu makar do 6 godina starosti, izrazivši očekivanje da će u narednom periodu ta vrsta socijalnog davanja obuhvatiti i svu ostalu djecu u Crnoj Gori.
Izvršni direktor Saveza ,,Napa inicijativa'' je apelovao kod predsjednika Savjeta i ostalih predstavnika izvršne vlasti koji su bili prisutni na Sjednici, da daju maksimalan doprinos da se što prije, od strane svih ministarstava, raspišu konkursi za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2021. godinu. On je naglasio da u Crnoj Gori postoji značajan broj nevladinih organizacija koje na kvalitetan način realizuju aktivnosti i doprinose implementaciji strateških dokumenata od značaja za unapređenje prava i položaja dječije populacije u našem Društvu.
Pored potpredsjednika Vlade, dr Dritana Abazovića, koji je predsjednik Savjeta, ostali članovi Savjeta su: ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimir Lepostavić, ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić, ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović, ministar unutrašnjih poslova mr Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija mr Tamara Srzentić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, predstavnica Sekretarijata za zakonodavstvo Slavica Bajić, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Drago Spajić, zlatni savjetnik Lana Jovanović i predstavnici nevladinog sektora, Milisav Korać i Sabra Decević.

 

Izvor

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže